Ophængningsforslag

Højde

En tommelfingerregel er at større billeder skal hænge således at øverste trediedel er i øjenhøjde...hellere for lavt end for højt.

En gruppe med mindre formater kan udmærket hænge lavere...men sørg for at øverste el. nederste kanter hænger på linje...og at linjen forholder sig til møblement el. lign.

Formater

Vær ikke nervøs for store billeder...hvis de er velvalgte kan de tilføre rummet meget energi og karakter. I nogle situationer er det godt at de får hele væggen for sig selv...det giver mest ro.

Billeder i mellem-størrelser er mere afhængig af samspillet med interiør og møbler.

F. eks. over en sofa er det godt med et smalt billede i bredformat....og modsat på en smal væg ved siden af en dør er højformat på sin plads.

Små billeder egner sig til ophængning i en gruppe evt. med lige overkant el. underkant afhængig af omgivelserne.

Belysning

Selvfølgeligt er dagslyset at foretrække...men det er som oftest ikke tilstrækkeligt...man vil jo også gerne have glæde af hjemmets billeder i de mørke aftentimer. Og så bør man montere kunstig belysning på billedet. Hallogenlys i en el. anden form...måske på stømskinner så man let kan udskifte el. flytte rundt. Det kan også være LED lys...blot man vælger en med en nogenlunde naturlig farvegengivelse.

Lyskilden plaseres på loftet midt for billedet og 80 til 100 cm. ude fra væggen.

Lyskilden skal ikke være for kraftig i forhold til billedet...så måske skal der prøves med forskelligt...20 watt. er som regel tilstrækkeligt... en lysdæmper er selvfølgeligt luksusløsningen.

Vægfarver

Det er vigtigt at vægfarven og billedet klæder hinanden. Hvid og sort går til det meste...men ellers er det godt hvis vægfarven findes i billedet...eller er kontrastfarve til billedets hovedfarve.

Hvis ikke det er tilfældet kan man vælge at male den pågældende væg el. blot et parti fra gulv til loft bag billedet el. billedgruppen.

Det er også effektfuld at gentage farver fra billedet i f. eks. blomster, stearinlys, puder m.m.

Se eksempel herpå Klik her

Endelig skal man sørge for kun at belyse selve billedet og ikke hele væggen...det løses ved at flytte ud og ind på lampen el. der vælges en lyskilde/pære med en anden spredningsvinkel.

Ophængning og transport

Hvis det ønskes vil jeg gerne tilbyde min hjælp... også til selve ophængningen...samt transport af billedet.

Se også denne Boligblog

Frederik Faarup har på sin Boligblog lavet et nyt indlæg om hvordan malerier og billeder kan udnyttes bevidst i boligindretningen. Betagende vægdekorationer kalder han siden.


I 3. afsnit Malerier af dyr samt i 5. afsnit Dystre malerier har han valgt nogle af mine billeder som eksempler... link til hans blok KLIK HER